Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is een (aangeboren) karaktereigenschap. Iemand die hoogsensitief is, heeft een centraal zenuwstelstel dat verfijnder ontwikkeld is. Vandaar dat er meer prikkels binnenkomen. Naast het feit dat er meer prikkels binnenkomen, komen de prikkels ook gedetailleerder en intenser binnen. Er is veel meer te zeggen over wat hoogsensitiviteit is, en daar is ook veel over geschreven. Maar ik heb in de vele individuele sessies en trainingen gemerkt dat mensen in eerste instantie toch vooral willen weten of ze ‘het zijn’, hoe ze het bij zichzelf of hun kinderen kunnen herkennen en er graag mee willen leren omgaan. 

 

Als je hoogsensitief bent, kan dat tot gevolg hebben dat je alle details opmerkt, een intense innerlijke reactie hebt, het gevoel hebt anders te zijn, gemakkelijk overprikkeld kunt raken, je meer bewust bent van de gevoelens van anderen en (overdreven) voorzichtig kunt zijn in een nieuwe situatie.

 

Hoogsensitieve mensen hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel, gaan (te) vaak over hun eigen grenzen heen, kunnen faalangstig en perfectionistisch zijn. Dit kan boosheid, verdriet, angst, vermoeidheid en verwarring veroorzaken. 

 

Zij voelen zich vaak onbegrepen en begrijpen zichzelf vaak niet.

 

Wellicht zakt de moed je in de schoenen bij het lezen van het bovenstaande of is het een ’feest‘ van herkenning en zeg je “Ja, dat ben ik” of herken je je zoon of dochter in dit verhaal.

 

Belangrijk is dat je kunt leren om hoogsentiviteit te begrijpen en te herkennen, en het een logische en positieve plek te laten hebben in wie je bent. Ik kan en wil daar graag bij helpen. Daarvoor heb ik opleiding gevolgd, maar ik heb ook ‘praktijkervaring’.

 

Als hoogsensitief persoon is het bovenstaande mij namelijk niet vreemd. Gelukkig lukt het me erg goed om met mijn sensitiviteit om te gaan. Dat gaat zelfs zo goed dat ik anderen kan helpen om zichzelf beter te begrijpen en om te gaan met hun “valkuilen”. Voor iedereen geldt een andere aanpak, voor iedereen op maat gemaakte handvatten.

 

Ik kan er bijzonder blij van worden als ik anderen kan laten zien dat hun sensitiviteit een kracht en bijzonderheid is en wil ze dit graag laten voelen en laten ervaren. 

 

Vergeet niet … hoogsensitiviteit is een “pracht-eigenschap” als je ermee kunt omgaan (en dat gun ik iedereen!).